Handla miljövänligt

Miljövänliga veckan 2020 – Coronavarianten

Under Miljövänliga Veckan, alltid vecka 40 varje år, ska vi inspireras att ta hand om våra saker, för att minska konsumtionen av nya prylar, genom att fixa, laga, vårda och låna ut våra ägodelar under parollen Ta vara på det vi har.

I år blir det ingen utställning på biblioteket i Vänersborg, och vi har inte heller någon Kläd- och prylbytardag lördag 3 oktober som det var tänkt från början. Tråkigt, men vi tar det säkra före det osäkra.

Istället kör vi digitalt så klart!

Vi planerar nu för att länka bra tips på vår Facebooksida under vecka 40, så gilla/följ oss där så missar du inget. Självklart kan du också vara med och skapa innehållet om du har bra tips att dela med dig av!

Som inspiration vill vi också dela med oss av föreningens fina webbsida www.fixagrejen.nu som fylls på efter hand. Det finns även Fixa grejen-videos att ta del av.

Miljövänliga veckan 2020 bannerbild

Illustrationer: Erica Jacobson Design


Handla Miljövänligt-gruppen i Vänersborg

Vi är ett gäng som skapar aktiviteter och sprider information om hållbara konsumtionsvanor och livsmedel.

Under några års tid har vi  arrangerat en klädbytardag på våren. Här kan du se vår film om Klädbytardagen 2019, när vi firade 10-årsjubileum!

 

Vi arbetar med teman som återkommer varje år i Miljövänliga veckan, vecka 40. Det kan handla om textil, diverse ätbart som kaffe, bananer, klimatsmart mat etc.  2016 och 2017 står hygienprodukter i fokus. 2018-2020 handlar det om cirkulär ekonomi, dvs hur vi ”reduce, reuse och redesignar”. Allt för att minska vår påverkan på livsmiljön på vår planet så att vi har plats för kommande generationer att få leva också.

Vi ägnar oss åt olika sätt att informera, t.ex. stå i butiker, göra butiksundersökningar, ordna filmvisningar och föreläsningar.

Vill du aktivera dig i Handla miljövänligt-gruppen?

Vi efterlyser frivilliga som vill engagera sig i vår förening, unga som gamla, killar och tjejer, kvinnor och män, alla ursprung och religion. Hör av dig till någon i styrelsen eller ring Thomas Ögren tel. 0733-456663 eller Britt-Marie Karlsson tel. 0521-67488

Du kan också anmäla dig till Handla miljövänligt nätverket så får du nyhetsmail från vårt centrala kansli.

 


Miljövänliga Veckan 2016

Fräsch på riktigt – Miljövänliga Veckan 2016
En vanlig morgon smetar vi på oss hundratals olika ingredienser från hygien- och skönhetsprodukter. Många av ämnena i produkterna är kända för att vara allergiframkallande eller hormonstörande. Ett ljus i mörkret är att de här produkterna är hårdare reglerade än många andra. Men det finns brister. Det leder till att hälso- och miljöfarliga ämnen hamnar i produkterna och på våra kroppar. Och så småningom, om de inte renas bort i reningsverken, ute i naturen.Under Miljövänliga Veckan, 2016, 1-9 oktober hjälps vi åt att sprida information och skapa debatt. Tillsammans påverkar vi människor att förstå varför det är fräscht på riktigt, för både hälsan och miljön, att välja miljömärkt tvål, duschkräm, schampo & balsam, hudkräm, rakprodukter med mera. Målet är att få fler att välja produkter som är schyssta för hälsan och miljön.  Temat fortsätter även nästa år.Läs mer på vår specialsida om ”Fräsch på riktigt

Miljövänliga Veckan 2015 med temat  ”Byt till eko”

Miljövänliga Veckan 2015 hade Byt till eko som tema för tredje och sista året. Kaffe och macka stod i centrum 2015! Butiksundersökning av utbudet av ekologiskt matbröd i butikerna var en annan aktivitet, utmärkelsen Årets lokala ekoaktör, ekomellis på fritids och i skolan två ytterligare.
ekofika_promo3
Ekologiskt bageri: Spekeruds gårdsbageri (facebooksida)
Ekologiskt fikabröd: Spiskupan på Hunneberg
Ekologisk matbutik: Ohlssons Hörna (facebooksida)
Läs om Anders Lunneryd på Naturskyddsföreningens sida. Han brukar Lundens gård i Trollhättan där han odlar ekologiskt.

Vi har 2015 inventerat utbudet av EKOLOGISKT MATBRÖD I NÅGRA BUTIKER I VÄNERSBORG

Generellt så finns det stor potential att förbättra mängden ekologiskt bröd. Vill du köpa ekologiskt bröd så fråga efter det när du handlar. Det finns inte många sorter idag men om vi alla börjar att köpa det som finns och fråga efter mer sorter så är vi övertygade om att utbudet kommer att öka. I de butiker vi inventerat (8 st) varierar utbudet från en sort till nitton sorter. Vi har bara kollat på matbröd och knäcke/riskakor. När det gäller söta kakor är utbudet ofta större. Störst utbud har Ohlssons hörna, Torpahallen och ICA Kvantum.

Fairtrade fokusveckor vecka 41 och 42

Sveriges första Fairtrade-märkta kladdkaka

Klädbytardagen i Vänersborg

Klädbytardagen arrangeras på miljövänliga dagen som inträffar någon gång i april varje år. Under några års tid (sedan 2010) har Naturskyddsföreningen arrangerat klädbytardagar på drygt 100 platser runt om i hela landet. Klädbytardagarna är ett led i att uppmärksamma den omfattande konsumtionen av textilier i samhället och den miljöpåverkan som nytillverkningen medför. Vi vill visa hur enkelt det är att göra skillnad och på så sätt spara stora mängder vatten och energi jämfört med att köpa nya kläder. Genom att öka livslängden på ett plagg från 2,2 år till 3,1 år minskar du klimatpåverkan med 27 % och vattenanvändningen med 33 % enligt Naturskyddsföreningen.

Läs mer om kläder och textiliers miljö- och hälsopåverkan. på undermenyerna till den här sidan.