Miljövänliga veckan – Fräsch på riktigt?

I 2016 års kampanj är det fokus på våra hygienprodukter såsom tvål, schampo och hudkräm, eftersom de kan innehålla ämnen som är skadliga både för människor och miljö. Det är dags för oss att bli fräscha på riktigt!

Familj i badrummet med fräscha produkterFör i det vi smetar på oss för att hålla oss fräscha finns ironiskt nog ofräscha ämnen. Ämnen som är hormonstörande, ger kontaktallergi eller är omöjliga för naturen att bryta ner. EU har skapat världens bästa kemikalielag – men den är tyvärr alldeles för tam. Vi konsumenter måste därför skaffa oss koll, tills lagen blir bättre.

Vårt mål är att tvålar, schampon, deodoranter och krämer ska vara fria från farliga ämnen.

Vad innehåller tvålen egentligen?

I tvålar, deodoranter och hårprodukter är det vanligt med hormonstörande och allergiframkallande ämnen. I tandkrämer, ansiktspeeling och bodyscrub finns plastpartiklar som kan ta sig ut i haven där de äts upp av fiskar som tror att det är mat. I vissa rakkrämer finns högfluorerade ämnen, PFAS, som kan orsaka leverskador och inte bryts ner i naturen.

Här är ett faktablad som beskriver vilka skadliga ämnen som kan finnas i produkterna.

Leta efter produkter med miljömärkningar i stället

Den som försökt läsa en innehållsförteckning på ett schampo vet att det är snudd på omöjligt att förstå vad den innehåller. Istället för att alla ska behöva plugga in hundratals konstiga kemikalienamn har vi ett enklare förslag: välj miljömärkt!

Bra Miljöval och Svanen sätter bara sina stämplar på produkter som är fria från farliga ämnen, både för människans och naturens hälsa. Dessutom sköts kontrollen och kravställandet av organisationer som är oberoende från företaget som säljer produkten. Kraven skärps också regelbundet, vilket gör att produkterna blir mer och mer miljö- och hälsosmarta.

Det är du som gör skillnad när konsumentmakten driver på

När vi blir många som gör små, gröna val i butiken kan hela utbudet förändras. Vi i Naturskyddsföreningen har sett det hända otaliga gånger. Just nu pågår till exempel en ekoboom i Sverige som beror helt på konsumenternas efterfrågan. Nu är det dags för samma utveckling bland hygienprodukterna – så hjälp oss att giftbanta Sverige.

Här kan du läsa allt om kampanjen och hur du kan arbeta för att vi alla ska bli fräscha på riktigt.