Klädbytardagen 2023

Lyckad dag på Biblioteket för alla klädbytare och garderobsrensare som längtat efter att byta till sig ”nya” begagnade kläder.

Klädbytardagen ägde rum den 14 oktober 2023 kl.11-13 i Auditoriet / Gröna Salen (gamla tidningssalen) på vårt nya fina bibliotek i Vänersborgs Centrum, på Sundsgatan 6.
Öppettiderna var 11.00-13.00. Många klädbytare hjälpte oss genom att lämna in kläderna i förväg. Vi var 12 stycken volontärer som hjälpte till på fredagskvällen och lördagen.  Klockan 11 när vi öppnade var det lång kö och lokalen fylldes snabbt med 50-talet personer. De var ivriga och rusade in i gröna salen för att hitta nya favoritplagg som någon annan skänkt. Totalt hade vi 138 personer som besökte vår klädbytardag. 584 plagg fick ny ägare medan 176 plagg skickades vidare till Röda korset. Några av dem var tyvärr slitna eller trasiga. Dessa plagg behöver man inte slänga i brännbart utan de kan lämnas till Röda korset som tar dem vidare till Wargön Innovation för att bli återvinningsbara textilfibrer.  1 januari 2025 ska textilier sorteras separat för återvinning så lämna dem till Wargön Innovation eller spara redan nu tills insamlingssystem är ordnat med nya lagstiftningen.

Vi samarbetade med Hållbarhetsveckan, Vänersborgs kommun, Vänersborgs Bibliotek samt med stöd av Studiefrämjandet.

Mycket information finns nedan och en hel del historiska fakta och bilder.

Handla_klädbytardag_illustratör_Erica_Jacobson_2019

Så här funkar det

Du får lämna hur många kläder som helst men du får 1 kupong per plagg och som mest 5 stycken kuponger per person.
Givetvis ska kläderna vara hela och rena, någon annan person ska ju vilja ha och förlänga livet på dina inlämnade plagg.
Du får inte tillbaka dina kläder. Överblivna kläder skänks vidare till Erikshjälpen och Röda korset.

Föreningens volontärer som anordnar klädbytardagen jobbar ideellt och varken de eller föreningen tjänar pengar på klädbytardagen.
Naturskyddsföreningens mål är bidra till att minska miljöpåverkan från människors klädanvändning genom att förlänga livet på de plagg som har tillverkats.

Förinlämning hösten 2023

För att vi ska hinna förbereda och hänga upp kläderna så att det finns att välja på många olika redan från start vill vi gärna att du förinlämnar dina kläder du vill skänka.

Förinlämning på Lillåstugan Torsdagar från 7 september till 12 oktober kl. 16-18. Adressen dit är Bruksvägen 18
Förinlämning på Biblioteket          7  – 13 oktober under ordinarie öppettider.
På plats. Det går bra att lämna in kläder även under klädbytardagen 14 oktober också  kl. 11.00-13.00.
Det går också bra att lämna till Thomas tel. 0733 45 66 63 (Sandelhielmsgatan 3) eller Britt-Marie tel. 0702-69 74 88, (Axel Roos Gata 7) efter överenskommelse per telefon.

Vi söker volontärer

Är du sugen att vara med och hjälpa till så kontakta oss via mail på vanersborg@naturskyddsforeningen.se eller ring/SMSa Britt-Mari Karlsson på tel. 0702 69 74 88.

Film från Vänersborgskretsens 10-årsjubileum 2019

Här kan du se vår film om hur en klädbytardag går till!

 

 

Våren 2023 hade vi klädbytardag 22 april.

Klädbytardagen äger rum den 22 april kl.10-13 i Auditoriet (gamla tidningssalen) på vårt nya fina bibliotek i Vänersborgs Centrum, på Sundsgatan 6.  Öppettiderna är kl.10.00-13.00.

Du kan hjälpa till med att lämna in dina kläder i förväg (se nedan) och/eller hjälpa till som volontär på fredagseftermiddagen och lördagen.

Vi samarbetar med Timjan som håller i en textilworkshop klockan 11.00-14.00 där du får hjälp och stöd med att redesigna dina nya kläder, eller sy in eller sy ut det du hittat. Timjan har sina lokaler i källaren på Biblioteket.

Handla_klädbytardag_illustratör_Erica_Jacobson_2019

Förinlämning på Timjan, kulturfritidsgården som ligger i bibliotekets källare, tisdagar och torsdagar från 1 april till 20 april öppettider klockan 15-19.
Förinlämning på Röda korsets hus Edsgatan 25, 1 trappa upp (bredvid Lindex) måndag-fredag 17-21 april klockan 11-15.
Förinlämning på Biblioteket 15 april, 17-21 april ordinarie öppettider.
På plats. Det gick bra att lämna in kläder även under klädbytardagen 22 april kl-10-13.

Du får inte tillbaka dina kläder. Överblivna kläder skänks vidare till Erikshjälpen och Röda korset.

Bibliotekets Auditorium var en väldigt bra lokal och vi fyllde upp den med klädställningar och kläder. 103 personer besökte oss på klädbytardagen våren 2023. Vi samarbetade med Kulturverksamheten Timjan som arrangerade en textilworkshop i samband med klädbytardagen. Där kunde besökarna sy in/sy ut eller ändra sina plagg som de bytt till sig. Sammanlagt fick vi in 705 plagg.  471 kläder fick nya ägare och ett förlängt liv vilket minskar miljöpåverkan. 234 plagg blev över och skänktes till Röda Korset och Erikshjälpen som även varit inlämningsställen respektive utlåning klädställningar. Vi är glada och tacksamma över att så många vill minska miljöpåverkan från kläder på ett väldigt enkelt och trevligt sätt.

 

År 2022 körde vi klädbytardag under miljövänliga veckan lördag den 8 oktober

Vi avslutade Miljövänliga veckan med vårt populära evenemang klädbytardag. Som vanligt de senaste åren var vi på Fridaskolan. Vi hade öppet för klädbyte klockan 10.00-14.00.
Du får lämna hur många som helst kläder men de behöver givetvis vara hela och rena kläder. Per person får du max 5 kuponger att byta till dig andra kläder för.
Handla_klädbytardag_illustratör_Erica_Jacobson_2019
Hösten 2022 samarbetade vi med Kulturverksamheten Timjan.
Timjan höll i en återbruksworkshop i ett av rummen under klädbytardagen för de som ville fånga möjligheten att vara lite kreativ samt förlänga livet på någon pryl.
Förinlämning av kläder kunde ni som är ungdomar göra på Fritidsgården Lyckan vecka 39 och 40 tisdag-fredag under ordinarie öppettider.
Andra platser där alla kan förinlämna kläder är på Röda Korsets hus på Edsgatan 25 (bredvid Lindex) under vecka 40 måndag till fredag mellan klockan 10 till 16. Det gick även bra att lämna in kläder på själva klädbytardagen.

Klädbytardagen våren 2022

Vi hade klädbytardagen på en söndag och hade förinlämning samma dag för att klädbytarna sedan kommer tillbaka för att välja plagg. Vår marknadsföring var inte i den omfattning som vi haft tidigare år. Vi hade inte lika många besökare som tidigare år.

Inställda klädbytardag år 2020 och 2021

År 2020 och 2021 ställde vi in klädbytardagen. På grund av smittorisken i samhället med anledning av Corona-viruset så valde vi att ställa in 2020 och 2021 års kläd- och prylbytardagar.

Film från Vänersborgskretsens 10-årsjubileum 2019

Här kan du se vår film om hur en klädbytardag går till!

 

Banner_klader_986

Kontakt:

För frågor eller om du vill hjälpa till som volontär vid kommande arrangemang kontakta Susanne Björk 0735-502105.

Vårt resultat 2019

Handla_klädbytardag_illustratör_Erica_Jacobson_2019

Totalt antal inkomna plagg= 1758 st (varav förinlämnade 1027 st)

Antal utlämnade plagg var 1057 st.

Överblivna blir 701 st. Av dessa går 91 st herrkläder till diagonalt center, resten fördelas till Röda korset o Erikshjälpen. 2,5 säckar trasiga till Vargön innovation för materialåtervinning/ forskning.

Klädbytardagen är ett av Vänersborgskretsens största arrangemang som både göra nytta för miljön och glädjer människor. 2019 är det 10:e gången vi arrangerar – lika länge som Klädbytardagen arrangerats i Sverige överhuvudtaget. Numera arrangerar föreningar i hela Norden klädbytardag, så kallad Nordic Swap Day.

Klädbytardagen innebär att vi förnyar vår garderoben helt gratis, och att vi tillsammans bidrar till återbruk och en mer resurseffektiv ekonomi. Läs gärna mer på www.naturskyddsforeningen.se/kladbytardagen.

 Nationellt blev resultatet så här från Klädbytardagen 2019:

• 159 klädbytardagar i Sverige
• 58 000 plagg fick en ny ägare
• 17 000 personer deltog
• 960 personer, mest ideella, organiserade bytena

Sparade resurser

• 406 ton koldioxid
• 43 ton kemikalier
• 58 000 kubikmeter vatten.

Byten så in i Norden
Inom ramen för Klädbytardagen/Nordic Swap Day i Norden genomfördes 300 klädbyten.

2019 arrangerade vi klädbytardag för tionde året i rad i Vänersborg och ville göra lite mera. Vi ville förlänga och sprida ut mer info på temat fixa grejen/klädesplagget. Vi ville besöka Wargön Innovation och ta del av hur de samlar in och sorterar kläder där, få veta mer om deras samarbeten för utveckling av ny teknik ihop med innovatörer och forskare för att ta fram nya produkter som är gjorda av förnybara material.  Studiebesöket där var den 25 september 2019. Vi ville ordna en visning av redesignade kläder, lagade kläder och det visade vi på Biblioteket 25 mars till 5 april. Men huvudaktiviteten var förstås att ordna en klädbytardag 6 april 2019. Hitta till oss på Repslagarvägen 14 i Vänersborg.

Vi gjorde en quiz i mobilen som kan vägleda dig till att leva mer miljövänligt. EFTERLYSNING: Vi söker fortfarande personer som gillar allmänbildning och som vill jobba bredare för föreningen med att framställa flera tipspromenader framöver.

Allmänt om klädbytardagen

Klädbytardagen arrangeras på miljövänliga dagen som inträffar någon gång i april varje år. Under några års tid har Naturskyddsföreningen arrangerat klädbytardagar på över 100 platser runt om i hela landet. Klädbytardagarna är ett led i att uppmärksamma den omfattande konsumtionen av textilier i samhället och den miljöpåverkan som nytillverkningen medför. Vi vill visa hur enkelt det är att göra skillnad och på så sätt spara stora mängder vatten och energi jämfört med att köpa nya kläder. Genom att öka livslängden på ett plagg från 2,2 år till 3,1 år minskar du klimatpåverkan med 27 % och vattenanvändningen med 33 % enligt Naturskyddsföreningen.

Läs mer om kläder och textiliers miljö- och hälsopåverkan.

Läs mer om klädbytardagen på Naturskyddsföreningens webbsida

Delta i Vänersborgs klädbytardag

Istället för att kasta ett plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar i storlek kan du skänka det till vår klädbytardag. Då kan du gratis byta till dig något annat på klädbytardagen. Du får max byta till dig 5 andra plagg.

Inlämning av kläder

Du får hos oss i Vänersborg lämna in hur många plagg du vill men du får max 5 värdekuponger per person. Kupongerna kan du använda på klädbytardagen för att gratis byta till dig andra kläder.

Vi vill gärna att du lämnar in kläder i förväg på våra inlämningsställen. Det är för att vi ska hinna ställa i ordning lokalerna och hänga upp kläder så att det finns en mängd kläder att välja på när vi öppnar. Det går även bra att lämna in kläder under själva klädbytardagen.

Våra inlämningsställen 2019 var: Lisas Hudvård & Massage på Sundsgatan 8c, Hudlyftet i Vargön, Earth Hour, Fridaskolan på fredagskvällen. Vi tog givetvis emot kläder även under klädbytardagen 6 april kl.10.00-14:00.

Länkar 2019

Artikel_TTELA_förläng_livet_på_dina_kläder 23 jan 2019

 

Vad innebär det att vara volontär?

Vi jobbar i en studiecirkel för att förbereda och lära oss hur man fixar allt som behöver ordnas i förväg för att vårt roliga projekt ska bli verklighet för er vänersborgare och tillresta från andra orter. Vi har bestämt att träffas 21 februari och 21 mars för mer planering.  Vill du vara med kontakta oss. Sedan träffas vi även från kl. 15 den 5 april för att ställa i ordning lokalen, se vidare nedan vad det innebär.

Ingen erfarenhet krävs – kom och ha kul!

Du behöver inte ha någon erfarenhet av klädbytardagar, för vi ger dig instruktioner och leder arbetet. Du får gärna ställa upp både på fredag och lördag, men det är roligt om du kan vara med några timmar då det passar dig!

Uppdraget är ett oavlönat volontäruppdrag, och vill du ha ett intyg på din ideella insats så ordnar vi gärna det. För en jämställdare förening är vi särskilt glada om flera killar/män och nya svenskar vill vara med och och hjälpa till och bidra till en hållbar värld.

Det här behöver vi din hjälp med:

Dagen före klädbytardagen – Ställa i ordning Fridasalen och sortera och hänga upp de kläder vi fått in i förväg.
Själva klädbytardagen – Vi är på plats kl 9.30 för att ta emot klädbytarsugna med start kl 10. Vi avslutar med att städa, borde vara klart vid 15-tiden.

Vi turas om med följande göromålen under dagen:

– Ta emot och lämna ut kläder
– Sortering av inlämnade kläder
– Hålla ordning och sortera kläder i lokalen under dagen
– Ha hand om det ekologiska fikat vi bjuder på

Mejla oss din intresseanmälan nu!

Skicka namn och telefonnummer samt vilka tider du kan hjälpa till via mejl till föreningen på snfvanersborg@gmail.com. Eller ring oss om du har några frågor, kontaktperson är Susanne Björk 0735-502105.

Vänliga hälsningar från
Projektgruppen för klädbytardagen

handla_kladbytardagen_2018_webb

Resultatet av klädbytardagen 14 april 2018

Naturskyddsföreningen har lyckosamt genomfört vår nionde klädbytardag i Vänersborg. Ett stort tack till alla 19 volontärer som glatt hjälpt till med olika former av förarbeten och under själva klädbytardagen. Vänersborg var en av 118 ställen i Sverige 2018 där det arrangeras klädbytardag.

Den 11 april 2018 hade Vänersborgaren publicerat en artikel med fokus på miljöpåverkan från nytillverkade kläder genom vattenförbrukning och kemikalieanvändning. Du sparar mycket belastning på miljön genom att förlänga livet på ett plagg som redan är tillverkat och som bara ligger och väntar i någon annans garderob.

Förinlämningen startade på Earth Hour den 24 mars 2018 då vi fick in ca 25 kassar med kläder. Sedan har vi gett möjlighet att lämna in kläder till Studiefrämjandets lokal 9-12 april 2018 men tyvärr bara kl.16-18. När vi höll på att förbereda lokalen på fredagen den 13 april har vi också gett möjlighet att lämna in kläder dit. Vi fick totalt in 737 förinlämnade plagg 2018. Sedan kom det mängder av besökare direkt när vi öppnade och lokalen fylldes upp helt. Det blev trångt.

I år testade vi att ha hapHandla kläder klädbytardag 2017 volontärerpy hour sista timmen då man fick välja två plagg för en klädbricka. Det blev totalt utlämnat 90 plagg med happy hour- erbjudandet. Totalt fick 712 klädesplagg nya ägare. Överblivna kläder (497 plagg) lämnas till Erikshjälpen, Röda korset och diakonalt center.

Radio p4 väst var hos oss och intervjuade oss i Naturskyddsföreningen samt även några besökare.

Fairtrade City Vänersborg bjöd på kaffe/te och en fairtradechokladbit. 56 personer passade på att fika och prata miljö med Naturskyddsföreningens representanter. Vi visade även filmer från youtube som handlade om texilier. Bland annat med fokus på miljöpåverkan, kemikalie- och vattenförbrukning. Få lite mer inblick i textiltillverkning och miljöpåverkan genom att titta på filmer om textilier på youtube  t.ex. Naturskyddsföreningens film

Vissa filmer handlade om arbetsförhållanden för de som jobbar inom bomullsodling och textiltillverkningen. Det är viktigt att välja kläder med kvalitet och om det finns-välj Fairtrade. Använd dina kläder längre tid. Tvätta inte så ofta. Använd inte torktumlare utan låt kläderna hänga och lufttorka.


Allmänt om klädbytardagen

Klädbytardagen arrangeras på miljövänliga dagen som inträffar någon gång i april varje år. Under några års tid har Naturskyddsföreningen arrangerat klädbytardagar på över 100 platser runt om i hela landet. Klädbytardagarna är ett led i att uppmärksamma den omfattande konsumtionen av textilier i samhället och den miljöpåverkan som nytillverkningen medför. Vi vill visa hur enkelt det är att göra skillnad och på så sätt spara stora mängder vatten och energi jämfört med att köpa nya kläder. Genom att öka livslängden på ett plagg från 2,2 år till 3,1 år minskar du klimatpåverkan med 27 % och vattenanvändningen med 33 % enligt Naturskyddsföreningen.

Läs mer om kläder och textiliers miljö- och hälsopåverkan.

Läs mer om klädbytardagen på Naturskyddsföreningens webbsida

Delta i Vänersborgs klädbytardag

Istället för att kasta ett plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar i storlek kan du skänka det till Naturskyddsföreningens klädbytardag. Då kan du gratis byta till dig något annat på klädbytardagen. Du får max byta till dig 5 andra plagg.

Inlämning av kläder

Du får hos oss i Vänersborg lämna in hur många plagg du vill men du får max 5 värdekuponger per person. Kupongerna kan du använda på klädbytardagen för att gratis byta till dig andra kläder.

Vi vill gärna att du lämnar in kläder i förväg på våra inlämningsställen. Det är för att vi ska hinna ställa i ordning lokalerna och hänga upp kläder så att det finns en mängd kläder att välja på när vi öppnar. Det går även bra att lämna in kläder under själva klädbytardagen.

Länkar 2019

Artikel_TTELA_förläng_livet_på_dina_kläder 23 jan 2019

Länkar 2018

Artikel i Vänersborgaren 11 april 2018

Länkar 2017

Framsida TTELA den 30 mars 2017
Artikel TTELA 30 mars 2017

Läs insändaren i TTELA den 31 mars 2017

Länkar 2016

Artikel Vänersborgaren 20160413

Artikel TTELA20160415-20160416

Länkar 2015

Läs mer om kläder och textiliers miljö- och hälsopåverkan.

Artikel TTELA 20150408

Radioinslag i SR P4 Väst

Länkar 2014

Artikel TTELA 20140407