Klädbytardagen 2024

Våren 2024 ordnar vi med stöd av Biblioteken i Vänersborg en klädbytardag den 27 april kl.11:00-13:00 för alla garderobsrensare som längtat efter att byta till sig ”nya” begagnade kläder.

Handla_klädbytardag_illustratör_Erica_Jacobson_2019

Allmänt om klädbytardagen

Klädbytardagen arrangeras på miljövänliga dagen som inträffar någon gång i april varje år. Under några års tid har Naturskyddsföreningen arrangerat klädbytardagar på över 100 platser runt om i hela landet.

Föreningens volontärer som anordnar klädbytardagen jobbar ideellt och varken de eller föreningen tjänar pengar på klädbytardagen. Naturskyddsföreningens mål är bidra till att minska miljöpåverkan från människors klädanvändning genom att förlänga livet på de plagg som har tillverkats.

 

Film från Vänersborgskretsens 10-årsjubileum 2019

Här kan du se vår film om hur en klädbytardag går till!

Delta i Vänersborgs klädbytardag

Istället för att kasta ett plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar i storlek kan du skänka det till vår klädbytardag. När du lämnar in plagg får du en kupong per plagg men max fem kuponger per person. Kupongerna kan du använda på klädbytardagen för att gratis byta till dig andra kläder. Småsaker som t.ex. vantar, sockar, mössor, scarves, slipsar ger ingen kupong. Du får lämna in hur många plagg du vill men du får max 5 värdekuponger per person. Du får inte tillbaka plagg som inte blir bytta, dessa skänker vi vidare till Röda Korset.

Inlämning av kläder

Vi vill gärna att du lämnar in kläder i förväg till Biblioteket mellan 19-26 april (under deras öppettider). Du kan också lämna in kläder i förväg till oss i Lillåstugan på torsdagar mellan klockan 16-19 fram till den 25 april. Det är för att vi ska hinna ställa i ordning lokalerna och hänga upp kläder så att det finns en mängd kläder att välja på när vi öppnar. Det går även bra att lämna in kläder under själva klädbytardagen.

Så mycket textilier konsumerar vi

Klädbytardagarna är ett led i att uppmärksamma den omfattande konsumtionen av textilier i samhället och den miljöpåverkan som nytillverkningen medför. Vi vill visa hur enkelt det är att göra skillnad och på så sätt spara stora mängder vatten och energi jämfört med att köpa nya kläder. Genom att öka livslängden på ett plagg från 2,2 år till 3,1 år minskar du klimatpåverkan med 27 % och vattenanvändningen med 33 % enligt Naturskyddsföreningen. Under 2022 konsumerade vi 15,2 kg textilier per person i Sverige. Mellan åren 2000 och 2022 är det en ökning med över 40 procent, vilket motsvarar en ökning på ungefär 4,5 kg per person. / Källa: Naturvårdsverket.

Miljöbelastande att tillverka textilier

Det belastar miljön att tillverka kläder och hemtextilier. Det krävs stora mängder kemikalier, vatten och energi för att framställa fibrer, färga, tillverka och transportera kläder och textilier. Farliga kemikalier kan skada miljön i det land där textilierna tillverkas och innebär en risk för de som arbetar i odlingarna och på fabrikerna. Det kan också finnas kvar farliga kemikalier i det färdiga klädesplagget som kan innebära hälsorisker för den som använder textilierna.

Läs mer om kläder och textiliers miljö- och hälsopåverkan.

Läs mer om klädbytardagen på Naturskyddsföreningens webbsida

Kontakt:

För frågor eller om du vill hjälpa till som volontär vid kommande arrangemang före 20 april kontakta Britt-Marie Karlsson 0702- 69 74 88. (21-26 april Susanne Björk 0735-502105 och den 27 april Karin Lindstedt på tel 070 666 97 44)

Länkar 2019

Artikel_TTELA_förläng_livet_på_dina_kläder 23 jan 2019

Länkar 2018

Artikel i Vänersborgaren 11 april 2018

Länkar 2017

Framsida TTELA den 30 mars 2017
Artikel TTELA 30 mars 2017

Läs insändaren i TTELA den 31 mars 2017

Länkar 2016

Artikel Vänersborgaren 20160413

Artikel TTELA20160415-20160416

Länkar 2015

Läs mer om kläder och textiliers miljö- och hälsopåverkan.

Artikel TTELA 20150408

Radioinslag i SR P4 Väst

Länkar 2014

Artikel TTELA 20140407


Vad innebär det att vara volontär?

Vi jobbar i en studiecirkel för att förbereda och lära oss hur man fixar allt som behöver ordnas i förväg för att vårt roliga projekt ska bli verklighet för er vänersborgare och tillresta från andra orter. Vi har bestämt att träffas 21 februari och 21 mars för mer planering.  Vill du vara med kontakta oss. Sedan träffas vi även från kl. 15 den 5 april för att ställa i ordning lokalen, se vidare nedan vad det innebär.

Ingen erfarenhet krävs – kom och ha kul!

Du behöver inte ha någon erfarenhet av klädbytardagar, för vi ger dig instruktioner och leder arbetet.
Du får gärna ställa upp både på fredag och lördag, men det är roligt om du kan vara med några timmar då det passar dig!

Uppdraget är ett oavlönat volontäruppdrag, och vill du ha ett intyg på din ideella insats så ordnar vi gärna det.
För en jämställdare förening är vi särskilt glada om flera killar/män och nya svenskar vill vara med och och hjälpa till och bidra till en hållbar värld.

Det här behöver vi din hjälp med:

Dagen före klädbytardagen – Ställa i ordning i lokalen och sortera och hänga upp de kläder vi fått in i förväg.
Själva klädbytardagen – Vi är på plats en halvtimme innan vi öppnar för att ta emot klädbytarsugna när vi sedan öppnar.
Vi avslutar med att städa, borde vara klart vid 14-15-tiden.

Vi turas om med följande göromålen under dagen:

– Ta emot och lämna ut kläder
– Sortering av inlämnade kläder
– Hålla ordning och sortera kläder i lokalen under dagen
– Ha hand om det ekologiska fikat vi bjuder på

Mejla oss din intresseanmälan nu!

Skicka namn och telefonnummer samt vilka tider du kan hjälpa till via mejl till föreningen på snfvanersborg@gmail.com. Eller ring oss om du har några frågor, kontaktperson är Susanne Björk 0735-502105.

Vänliga hälsningar från
Projektgruppen för klädbytardagen


Här nedanför är rapportering från våra tidigare klädbytardagar

Lyckad dag på Biblioteket 14 oktober 2023

Klädbytardagen ägde rum den 14 oktober 2023 kl.11-13 i Auditoriet / Gröna Salen (gamla tidningssalen) på vårt nya fina bibliotek i Vänersborgs Centrum, på Sundsgatan 6.
Öppettiderna var 11.00-13.00. Många klädbytare hjälpte oss genom att lämna in kläderna i förväg. Vi var 12 stycken volontärer som hjälpte till på fredagskvällen och lördagen.  Klockan 11 när vi öppnade var det lång kö och lokalen fylldes snabbt med 50-talet personer. De var ivriga och rusade in i gröna salen för att hitta nya favoritplagg som någon annan skänkt. Totalt hade vi 138 personer som besökte vår klädbytardag. 584 plagg fick ny ägare medan 176 plagg skickades vidare till Röda korset. Några av dem var tyvärr slitna eller trasiga. Dessa plagg behöver man inte slänga i brännbart utan de kan lämnas till Röda korset som tar dem vidare till Wargön Innovation för att bli återvinningsbara textilfibrer.  1 januari 2025 ska textilier sorteras separat för återvinning så lämna dem till Wargön Innovation eller spara redan nu tills insamlingssystem är ordnat med nya lagstiftningen.

Vi samarbetade med Hållbarhetsveckan, Vänersborgs kommun, Vänersborgs Bibliotek samt med stöd av Studiefrämjandet.

Totalt i Sverige ser vårt klimat- och miljönytta för år 2023 ut som följer:

  • Hela 10 000 personer har 2023 bytt kläder med varandra på Naturskyddsföreningens klädbytardagar.
    Tack vare det har vi sparat 50 500 kubikmeter vatten, 26 ton kemikalier och 240 ton koldioxid. Är inte det något att vara stolt över?

Våren 2023 hade vi klädbytardag 22 april.

Klädbytardagen ägde rum den 22 april 2023 kl.10-13 i Auditoriet (gamla tidningssalen) på vårt nya fina bibliotek i Vänersborgs Centrum, på Sundsgatan 6.  Vi samarbetade med Timjan som höll i en textilworkshop klockan 11.00-14.00 där du kunde få hjälp och stöd med att redesigna dina nya kläder, eller sy in eller sy ut det du hittat. Timjan har sina lokaler i källaren på Biblioteket.

Handla_klädbytardag_illustratör_Erica_Jacobson_2019

Förinlämning på Timjan, kulturfritidsgården som ligger i bibliotekets källare, tisdagar och torsdagar från 1 april till 20 april öppettider klockan 15-19.
Förinlämning på Röda korsets hus Edsgatan 25, 1 trappa upp (bredvid Lindex) måndag-fredag 17-21 april klockan 11-15.
Förinlämning på Biblioteket 15 april, 17-21 april ordinarie öppettider.
På plats. Det gick bra att lämna in kläder även under klädbytardagen 22 april kl-10-13.

Du får inte tillbaka dina kläder. Överblivna kläder skänks vidare till Erikshjälpen och Röda korset.

Bibliotekets Auditorium var en väldigt bra lokal och vi fyllde upp den med klädställningar och kläder. 103 personer besökte oss på klädbytardagen våren 2023. Vi samarbetade med Kulturverksamheten Timjan som arrangerade en textilworkshop i samband med klädbytardagen. Där kunde besökarna sy in/sy ut eller ändra sina plagg som de bytt till sig. Sammanlagt fick vi in 705 plagg.  471 kläder fick nya ägare och ett förlängt liv vilket minskar miljöpåverkan. 234 plagg blev över och skänktes till Röda Korset och Erikshjälpen som även varit inlämningsställen respektive utlåning klädställningar. Vi är glada och tacksamma över att så många vill minska miljöpåverkan från kläder på ett väldigt enkelt och trevligt sätt.


År 2022 körde vi klädbytardag under hösten på miljövänliga veckan lördag den 8 oktober

Vi avslutade Miljövänliga veckan med vårt populära evenemang klädbytardag. Som vanligt de senaste åren var vi på Fridaskolan. Vi hade öppet för klädbyte klockan 10.00-14.00.
Du får lämna hur många som helst kläder men de behöver givetvis vara hela och rena kläder. Per person får du max 5 kuponger att byta till dig andra kläder för.
Handla_klädbytardag_illustratör_Erica_Jacobson_2019
Hösten 2022 samarbetade vi med Kulturverksamheten Timjan.
Timjan höll i en återbruksworkshop i ett av rummen under klädbytardagen för de som ville fånga möjligheten att vara lite kreativ samt förlänga livet på någon pryl.
Förinlämning av kläder kunde ni som är ungdomar göra på Fritidsgården Lyckan vecka 39 och 40 tisdag-fredag under ordinarie öppettider.
Andra platser där alla kan förinlämna kläder är på Röda Korsets hus på Edsgatan 25 (bredvid Lindex) under vecka 40 måndag till fredag mellan klockan 10 till 16. Det gick även bra att lämna in kläder på själva klädbytardagen.

Klädbytardagen våren 2022

Vi hade klädbytardagen på en söndag och hade förinlämning samma dag för att klädbytarna sedan kommer tillbaka för att välja plagg. Vår marknadsföring var inte i den omfattning som vi haft tidigare år. Vi hade inte lika många besökare som tidigare år.

Inställda klädbytardag år 2020 och 2021

År 2020 och 2021 ställde vi in klädbytardagen. På grund av smittorisken i samhället med anledning av Corona-viruset så valde vi att ställa in 2020 och 2021 års kläd- och prylbytardagar.

 

 

handla_kladbytardagen_2018_webb

 


Allmänt om klädbytardagen

Klädbytardagen arrangeras på miljövänliga dagen som inträffar någon gång i april varje år. Under några års tid har Naturskyddsföreningen arrangerat klädbytardagar på över 100 platser runt om i hela landet. Klädbytardagarna är ett led i att uppmärksamma den omfattande konsumtionen av textilier i samhället och den miljöpåverkan som nytillverkningen medför. Vi vill visa hur enkelt det är att göra skillnad och på så sätt spara stora mängder vatten och energi jämfört med att köpa nya kläder. Genom att öka livslängden på ett plagg från 2,2 år till 3,1 år minskar du klimatpåverkan med 27 % och vattenanvändningen med 33 % enligt Naturskyddsföreningen.

Läs mer om kläder och textiliers miljö- och hälsopåverkan.

Läs mer om klädbytardagen på Naturskyddsföreningens webbsida