Naturfotogruppen i Vänersborg

Systemkamera eller mobil – Naturfotogruppen är till för alla

Våren 2017 startade Naturskyddsföreningen Vänersborg en naturfotogrupp och samordnare för gruppen är vår medlem Ingvar Eliasson, som både har jobbat som fotograf en period och undervisat i fotografi. På den här sidan samlar vi bilder och information om vår studiecirkel för att dela med oss av sånt vi lär oss om fotografering och våra kamerautrustningar.

Kontaktpersoner:
Ingvar Eliasson, ansvarig Naturfotogruppen, tel 070-570 40 37
Kim Blomster, ordförande Naturskyddsföreningen Vänersborg, tel 070-223 25 46

I vår kommun finns även en fotoförening, Vargöns fotoklubb. Läs mer på www.wargonsfotoklubb.se

Naturfotogruppens träffar hösten 2017

(genomförda träffar presenteras längre ner)

Torsdag 16 november kl 18:30-21:00

Tema: Intro till bildbehandling (Lightroom)

Lokal: Fridaskolan i Vänersborg, Repslagarvägen 14 (Hagaparken)

Lö 16 december, kl 15:00-18:00, fotoutflykt

Tema: Fotografering i svagt ljus.

Varma kläder! Utflyktsmål meddelas någon vecka i förväg.  Tag med fika!

Naturfotogruppen fortsätter med några träffar till första kvartalet 2018. Håll utkik!

Genomförda träffar

Torsdag 12 oktober 2017 kl 18:30-21:00

Tema: Närbild och makro. Som ändrades till att bli en kväll med diskussioner kring deltagarnas inskickade bilder.

Lokal: Studiefrämjandet i Vänersborg, Residensgatan 7 (gatuplan)

Söndag 17 september 2017, fotoutflykt tillNygårdspark, Hunneberg
Klicka på länken för att se bilder från dagens utflykt!

Tema: Ljus och ljussättning

Vi samlades kl 8:30 vid parkeringen Nygårdspark naturreservat (kyrkstigen) vid Hunneberg. Glädjande nog kom flera nya deltagare till vår första fotoutflykt! Vi delade upp oss i grupper och gick på ”jakt” efter motiv att fotografera i medljus, motljus och med hjälp av olika reflektorer.

Torsdag 10 augusti 2017 kl 18:30-21:00

Tema: Exponering

Lokal: Brottsofferjouren Bohus-Norra Älvsborg, Kyrkogatan 29A (ingång på gården, från Kronogatan)

Träff 2 den 21 juni 2017

Vi var på Studiefrämjandet i Vänersborg och dagens tema var om objektiv och perspektiv, brännvidd, bildvinkel, skärpedjup, vidvinkel, zoomomfång. Ja det är många ord att lära sig för en som är obekant med fotografernas språk.

Träff 1 och kick-off 31 maj 2017

Det var cirka 15 intresserade som samlades i ett klassrum på Fridaskolan för att kicka igång vår nya Naturfotogrupp. Vi började med en presentationsrunda och sedan fick specialgästen Nelli Tenggren, blott 13 år, visa sina bilder på djur från Nordens Ark. Här är Nellies Instagramkonto där du kan se vilken typ av bilder hon visade för oss. Superfina!

Ingvar presenterade sig själv och tankar kring upplägget för Naturfotogruppen och vi  gillade verkligen vad vi såg – det blir en spännande kurs!

Här är listan på kunskapsområden vi kan ägna oss åt;

• Lär dig kameran
  • Digitala bildformat
  • Komposition
  • Ljus och ljussättning
  • Långa exponeringar
  • Vitbalansering
  • Att tänka i svartvitt
  • Udda tekniker
  • Bildarkivering och säkerhet
  • Bildbehandling
  • Sammanfogning av bilder till panorama
  • HDR – vad är det?
  • Färgrymder och färghantering

Möjliga teman vi har med oss inför hösten;

• Fågelfotografering
  • Landskapsfotografering