Lagom med vinter vid Önafors i söndags

Söndagen den 5 februari var det premiär för våra årstidsträffar i Önaforsområdet mellan Vänersborg och Vargön, och vi hade lite vinter i form av is på vatten och några små snöhögar. Det kändes ganska lagom (enligt mig) för att ge oss en angenäm upplevelse utan nederbörd och kyla.

Vi samlades klockan 11 vid Lillånstugan/parkeringen och passande nog befann sig även en strömstare i närheten. Det verkade nästan som den ville visa upp sig för oss, så ingen av oss lyckades ta en bild… Men så här ser den ut.

Önafors_Lillån_Strömstare_20170205

Strömstare. Fotograf Jan Joråd.

Vi började med att samlas vid parkeringen där Inger och Barbro, som varit och provgått i området tidigare, inledde med att säga att vi ska använda våra sinnen när vi sakta vandrar längs Lillån. De uppmanade oss också att använda mobilkameran och fotografera sådant som vi tyckte var vackert eller speciellt, och sedan ta bilder på samma ställe vid kommande årstidsträffar för att se hur naturen förändras under de olika årstiderna.

Önafors_Lillånstugan_20170205 bok Längs en bäckEbba hade med sig sin bok som uppslagsverk om vi undrade över något, och vi fick användning av den flera gånger. I bakgrunden syns själva Lillånstugan, som tidigare använts av Fältbiologerna.

 

Lillån ringlar sig fram i området och vi stannade för att lyssna på ljudet av porlande vatten. Tyvärr överröstades Lillån en hel del av närliggande industri, men vid vissa ställen med många stenar hörde vi bättre.

Inger berättade om biometrologi, som är ett ganska okänt ämne i Sverige men i Tyskland har de sedan länge hälsorelaterade väderprognoser i tidningarna! Och vi är väl många som kan hålla med om att vädret påverkar vårt humör och ibland hälsa. Här är en artikel från SVT om just detta.

Inger berättade vidare att den frekvens som finns i naturen inte ”kostar energi” att ta emot för oss människor. Det är alphavågor som vår hjärna lätt anpassar sig till. Denna naturliga frekvens går inte att mäta i stadens brus, har Dr. Wolfgang Ludwig upptäckt, så när vi känner av stress ska vi bege oss ut i naturen och bara vara. Värt att prova, eller hur?!

Vi som var med på premiären av årstidsträffar vid Lillån ser redan fram emot nästa gång som är söndag den 9 april. Då borde väl våren ha kommit? Vi hoppas det!

Vid tangenterna
Kim i Programgruppen

Önafors_växtdiskussion_20170205

Susanne och Ebba undersöker vilken växt det är.

Önafors_vägen_20170205_5

Årstidsträff vinter i Önaforsområdet. Men vi konstaterade att många växter är gröna istället för bruna vid en sån här mild vinter.

Önafors_vindskyddsfika_20170205_6

Årstidsträffen avslutades med fika vid det fina vindskyddet.