Miljövänliga veckan – fixa din punka själv

Laga din cykel….med riktiga laglappar, gång på gång!

Cykla mera. Cirkulera mera!

Köp en reparationsask med laglappar, sandpapper, lim och verktyg för däckavtagningen.

Ha lite hushållspapper framme för kedjan är oljig. Det kan vara bra att lägga ut tidningar för att skydda golvet från smuts.

Du behöver skiftnyckel och skruvmejsel.  Jag försöker få bort slangen utan att använda verktygen för däckavtagning för det finns en liten risk att man gör fler hål på slangen om verktygen klämmer till den.

När du fått bort slangen pumpar du upp den och böjer ner den i en skål med vatten för att hitta var hålet är. Torka ytan, det kan vara bra att rita en ring runt hålet med en kulspetspenna.  Slipa slangen runt hålet med slippapper. Applicera limmet och låt det torka lite innan du fäster på  laglappen.  Gnugga på lappen så att den härdar lite.

Montera slangen innanför däcket igen. Det försöker jag göra utan däckverktygen för att inte klämma slangen.

Pumpa upp slangen lite grann men inte fullt. Gå igenom och tryck in däckets kanter så att däcksidorna kommer in i fälgen ordentligt (så att slangen inte kläms mellan däck och fälg). Pumpa upp däcket fullt. Montera hjulet på cykeln.

Tvätta fingrarna rena med vanligt koncentrerat diskmedel.

 

Färdigt – ut och cykla som en stolt hantverkare.

Men det går även att lämna in cykeln till en proffsfixare förstås, då gynnar vi svenska arbetstillfällen.

/ Britt-Mari Karlsson