Adventsvandring vid Grinnsjö, Hunneberg
Söndag 4 december kl 10.30
Samling vid Prästeklev klockan 10.30. Efter en trevlig promenad till Grinnsjö väntade oss en varm och skön stuga med kaffe, glögg och pepparkakor. Grillelden brann också, så klart.
Ansvarig för program var: Thomas Ögren, 073-345 66 63
Medlemskväll på Bergagården, Spiskupan
Onsdag 16 november kl 18:30
För första gången arrangerade vi en medlemskväll i Vänersborgskretsen och totalt kom cirka 20 medlemmar till fina Spriskupan för att lyssna på intressanta föredragningar, fika och prata om våra olika arbetsgrupper.
Inger Rölland och Kim Blomster, från programgruppen, höll i kvällens program.
Först ut var Monika Alfsdotter, VD för Kungajaktmuséet Älgens Berg och Mattias Westerdahl, Event- och marknadskoordinator.
De berättade om museets pågående och kommande arbete samt evenemang. De ansvarar även för webbsidan www.hunneberg.com där information och evenemang från flera olika föreningar samlas.
Kommande år presenteras en hel del nyheter för verksamheten och i fokus finns så klar det gemensamma intresset Halle- och Hunneberg som rekreationsområde.
Från riksorganisationen Naturskyddsföreningen deltog Lotta Silfver som bland annat berättade för oss om verksamhetsriktlinjerna och medlemsrekrytering.
Organisationens nationella nätverk är bland annat ett viktigt stöd för våra arbetsgrupper, och områdena är; klimat/energi, skog, hav/vatten, mat och jordbruk, kemikalier samt handla miljövänligt.
Läs mer på www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora
Spiskupans nya ägare, Annelie och Malin, kom och berättade om sitt första år som restaurangägare, som varit väldigt positivt med förlängda öppettider och många besökare.
Som avslutning på kvällen fikade vi på kaffe, te och nybakta scones samtidigt som vi vid varje bord pratade om arbetsgrupperna och insamling av mejladresser. Vid 20.45 avslutades kvällen och alla var både mätta och nöjda.
Tack alla som kom, och tack Annelie och Malin som ställde upp med lokal för vår medlemskväll!
Ansvarig för program var Inger Rölland, 073-974 20 98.
DIY-kväll onsdag 19 oktober kl 18.00 – göra egna miljövänliga hudvårdsprodukter av vanliga livsmedel
Som en fortsättning på Miljövänliga Veckan arrangerade vi en DIY-kväll för att göra egna hudvårdsprodukter. Vi var på Fridaskolan i Hagaparken, och hade även ekologisk fika till självkostnadspris.
Programansvarig var Susanne Björk, 073-550 21 05
BOTANISERA I FOTOALBUMEN PÅ GRINNSJÖ
Söndag 9 oktober kl 10 – 15
Öppet hus och fika på Grinnsjö för att gå igenom fotoalbumen, som vi fått till skänks av Thord Forsström med flera, då vi inte vet vilka personerna på vissa bilder är.
Ansvarig för program och samåkning var Ebba Hammarsköld, 0521-60933/070-253 56 28
VIP-kväll hos butiken Nature, Edsgatan 20 i Vänersborg
Torsdag 6 oktober 2016 kl 18 – 19
I samband med Miljövänliga Veckan bjöd Anna Bergström på Nature in oss för rådgivning och information om de ekologiska varorna. Programansvarig var Inger Rölland, 073-974 20 98
Miljövänliga Veckan i Vänersborg
1-9 oktober 2016
I år är det fokus på våra hygienprodukter såsom tvål och schampo som kan innehålla kemikalier som är skadliga för människor och miljö.
På Vänersborgs biblioteket har vi en utställning med både kampanjmaterial och miljömärkta produkter från våra lokala apotek och affärer. Läs mer på vår hemsida.
STUDIEBESÖK PÅ OHLSSONS HÖRNA
Torsdag 29 september 2016
Vi träffades på gårdsbutiken i centrala Vänersborg, Sundsgatan 23, för att lära oss mer om ekologiskt och närproducerat. Självklart passade vi på att handla inför helgen, och Lotta bjöd oss på hela 20% rabatt.
Dick och Lotta startade butiken i oktober 2012 men har varit odlare längre än så. Vi fick höra deras historia om stadsbor som blev ekologiska bönder utan att egentligen veta vad det innebar.
Ansvarig för program var Kim Blomster, 070-223 25 46
VANDRING PÅ BREDFJÄLLET Söndag 25 september kl. 09.00
Söndag med heldagsutflykt till Bredfjällets vackra och orörda natur. Avresan från Vänersborg skedde gemensamt kl 9, och matsäck och kläder efter väder var en förutsättning eftersom vandringen tog hela dagen.
Ansvarig för program, föranmälan och samåkning var: Thomas Ögren, 073-345 66 63 och Marina Bladh, 076-836 06 27
ASTRONOMIKVÄLL Måndag 12 september 2016 hölls i samarbete med Stiftelsen Bergagården
Föredrag – Livsbetingelser i universum. Är vi ensamma? Med utgångspunkt i hur det ser ut i dag gav vi oss ut på en resa i vårt eget solsytem och vår galax. Vi diskuterade vetenskapens landvinningar och framtida sökande. Slutligen gjorde vi gemensamt en kvalificerad gissning på hur sannoligt det är att vi har grannar. Vi avslutaade kvällen med observation av månen. Föreläsare var: Gunnar Sporrong, utbildad astrokemist och gymnasielärare
Ansvarig för program och samåkning var: Susanne Björk, 073-550 21 05 och Inger Rölland, 073-974 20 98
ALLSÅNG RUNT ELDEN VID ELDMÖRJAN Tisdag 6 september 2016
Elden tändes klockan 18 och tillsammans med delar av Munaykören tog vi full ton. I vanliga fall är det fåglarna som sjunger för oss, men denna kväll bjöd vi själva på ett potpuri av sång och glädjetoner. Vi var ca 40 personer som närvarade inklusive kören Munay som kanske var ca 15-20 stycken.
Ansvarig för program var: Inger Rölland, 073-974 20 98 Kvällen arrangerades i samarbete med Kungajaktmuséet Älgens Berg och Munaykören.
ÖPPET HUS PÅ GRINNSJÖ söndag 4 september 2016
På Grinnsjö fanns kaffe på spisen och grillelden brann. Det var ett 50-tal vuxna som besökte oss i strålande solsken. Barnen gillade starkt att håva fjärilar och sländor eller hitta vatteninsekter som ryggsimmare och vattenskorpioner i sjön. Vi hade många håvar, förstoringsburkar och mikroskop!
Karin och Anders Bohlin gästade oss och visar en stor variation av svampar.
Ansvarig för program var: Thomas Ögren, 073- 345 66 63
STUDIEBESÖK PÅ GÅSEVIKENS GRÖNSAKER den 15 augusti 2016
Vi åkte till en ekologisk grönsaksodling, Gåsevikens Grönsaker och blev visade runt av ägarna Dick och Lotta Ohlsson, som också har
gårdsbutiken Ohlsson Hörna på Sundsgatan.
ÄNGENS DAG MED SLÅTTERGILLE Söndag den 7 augusti 2016
Vi samlades på Grinnsjö med räfsa och lie för att slå ängarna närmast torpet. Vårt arbete belönas med sill och potatis. Grillelden brann och kaffet stod på spisen. Gentianan blommar.
Ansvarig var: Thomas Ögren tel. 0733 – 456 663.
Sommarvandring tisdag den 12 Juli 2016 – Långevattnet runt
Varje vecka under sommaren är det guidade vandringar på eller i närheten av Hunne- eller Halleberg. På tisdagskvällen den 12 juli leddes vandringen av Thomas Ögren som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Vänersborg. Den här gången bjöds det på guidad tur runt Långevattnet. Vi startade vandringen vid den vackra fågelsjön vars döda träd från översvämningen nu nästan helt har rasat ner under vattenytan. De har länge gjort stor nytta för trädlevande insekter och därmed även för fåglarna. Vid torpet Ekelund fick vi höra lite berättelser om torpets historia. Vandringen fortsatte sedan runt sjön Långevattnet på krokiga stigar, och blöta myrmarker (det krävs att man har stövlar för det går inte att gå runt torrskodd). Alla hade med matsäck för en trevlig fikastund ute i det fria. Vandringen tog ca 2,5 timme och vi kom tillbaka till fågelsjön trötta och nöjda.
Sommarvandring tisdag den 5 Juli 2016 – Blomstervandring
Guide var: Anita Stridvall Längd: ca 3 km. Lätt. Vi startade vid Toltorp, Hunneberg
Sommarvandring tisdag den 28 Juni 2016 gick till Hallebergs klevar
Guide var: Mattias Westerdahl & Bengt Ljunggren. Längd: ca 5 km. Medelsvår.
Sommarvandring tisdag den 21 juni 2016 – Hunnebergs Viltstammar
Guide: Stefan Lidell Längd: ca 3 km. Lätt.
De vilda blommornas dag arrangerades söndag den 19 juni 2016
2016 gjorde vi en blomstervandring i området Östra Holmängen – Huvudnäsön, där vi under Stefan Hults ledning tittade närmare på floran.
Nattvandring på Hunneberg fredag 17 juni 2016 kl. 21.00-03.00
Var vi under ledning av Kungajaktsmuseet på ett spännande nattligt äventyr i Ekopark Hunneberg! Tillsammans med vår certifierade naturguide gavs vi möjligheten att få ta del av Hunneberg vid en tidpunkt på dygnet man kanske inte i vanliga fall skulle vistas på berget. Till fots tog vi oss fram i Västsveriges enda ekopark. Vi startade ifrån Eldmörjans parkering och begav oss vidare in på berget. Vi följde skogjärnvägen över Öjemossen för att sedan stanna till vid torpet Fagerhult för en kopp kokt kaffe med smörgås. Efter fikat gick vi vidare mot Gårdsjön, för att ta oss in till Högmossen och vidare tillbaka emot Eldmörjan.
Vandringsturen krävde rejäla skor/stövlar och vädertåliga kläder och tog cirka 6 timmar och i priset på 250 kronor inkluderades fika.
Saga och musik vid Brudslöjan vid Hallebergs rasbranter
Onsdag 15 juni 2016
De som var med oss fick uppleva stämningen runt det sagolika vattenfallet Brudslöjan (Skäktefallet) vid Nordkroken, Vargön.
Fallet kastar sig handlöst 30 m ner från Halleberg och rinner vidare genom en lövsal fylld med fågelsång. Med våra sinnen öppna för intryck gick vi en stillsam meditationspromenad med inslag av musik och berättande. Fiolens toner blandades med porlandet från Kvarntorpsbäcken. En berättelse växte fram, musiken vävdes in. Turens längd var mindre än en kilometer.
Barbara Sandell (telefon: 0703-49 00 93) var vår guide när vi samlades vid reservatets parkering vid bron över Kvarntorpsbäcken på Nordkroksvägen. Närmaste busshållplats är Västra Vägen linje 62. Gångavståndet var 200 meter.
Sommarvandring Hunnebergs fåglar tisdag 14 juni 2016
En sommarvandring med Hunnebergs fåglar som tema. Vandringen började vid bandyplan, Hunneberg och guider var Göran Ringels & Frank Lärk.
KVÄLLSFÅGLAR PÅ VÄNERSNÄS Torsdag 9 juni 2016
Vi åkte till Vänersnäs och lyssnade till kvällsfåglar. Eivind Skoog guidade oss runt.
HALLEBERGS RASBRANTER 6 juni 2016
Helena Sellering från Västkuststiftelsen guidade oss på en 6 km lång vandring vid Ovandalen och Hallesnipen. Terrängen var något krävande men det var väl värt besväret. Under vandringen tittade vi närmare på växtligheten och fick lära oss om typiska arter och deras miljö. Stigen ner till Ovandalen är nyligen röjd från nedfallna träd.
Öppet hus på Grinnsjö 5 juni 2016
I strålande solsken visade Grinnsjöstugan och dess välskötta ängar upp sig.
Västkuststiftelsen ordnade en vandring och besökarna fick av Helena Sellering lära sig om ätliga växter i skog och mark.
I stugan hoppade Ebba Hammarsköld och Marta Årnell med kort varsel in och fixade fika till besökarna.
Ett nytt vindskydd har byggts på bortsidan av Grinnsjön vilket gör att man ”torrskodd” kan övernatta eftersom vindskyddet har fått ett bra golv.
Grinnsjö ligger i ett naturreservat där cykling med moutainbike inte är tillåten i terrängen.
VÅRFÅGLAR PÅ HOLMÄNGEN Torsdag 26 maj2016
Vi vandrade runt på Holmängen och tittade och lyssnade på det rika fågellivet.
Grinnsjödagen den 8 maj 2016
Naturskyddsföreningen har som mål att återställa det gamla ängslandskapet och göra det attraktivt för besökaren. Stigar, rastplatser och informationstavlor står till vandrarens tjänst. Det finns fyra iordningställda rastplatser och torr ved finns på baksidan av vedboden. Vill du håva småkryp i sjöarna, finns håvar och bestämningsböcker att låna när stugan är öppen.
Arbetsgruppen vid Grinnsjö
arbetar under trivsamma former med olika naturvårdsarbeten, gräsklippning och dylikt. Du kan vara medhjälpare vid en aktivitet, hålla koll på grillelden, hugga ved vid Grinnsjö, hjälpa till att göra i ordning i Grinnsjö-stugan före och efter en aktivitetsdag, vara medhjälpare vid vandringar m.m. Vi är glada om du vill delta, känn dig hjärtligt välkommen. Kontaktperson: Lage Rylander tel 0706 46 09 11
Klädbytardag 16 april
Här är en kort rapport om hur det gick 2016:
Vi har räknat klädbrickorna från utlämningen. Det blev 1222 plagg som byttes i Vänersborg. Totalt antal inlämnade plagg var 1842 stycken (+ de 3 säckar med kläder som slängdes).
100 fika. 16 Klädquiz och 32 enkätsvar i vår egen enkät om vad besökarna tycker naturskyddsföreningen ska syssla med samt vad de själva skulle vilja engagera sig i. Vi uppskattar att det var ca 300 personer som kom och bytte kläder.
Vi tackar alla som ställt upp och jobbat ideéllt, alla som rensat garderoben och lämnat in kläder, våra inlämningsställen samt alla besökare som gjorde dagen till en lyckad dag och som gjorde en storartad insats för miljön.
Vi deltog på outdoormässan på Bergagården 9-10 april 2016
Hunnebergs Outdoormässa är en aktivitet- och friluftsmässa som syftar till att belysa de föreningar och företag som har naturen som arena. Som besökare kunde du presenteras för en rad olika föreningar som visade upp sin verksamhet för dig genom olika prova-på-aktiviteter.
Mässan utgick från Bergagårdens mitt där alla deltagarföreningar stod med sina informationsbord. Därifrån följde man promenadstigen runt området och på vägen testade man alla de aktiviteter som fanns på de olika föreningarnas stationer. Hemsidan för Outdoormässan.
ÅRSMÖTE
Torsdag 10 mars 2016
Årsmötet hölls i Folkets Hus i Stora Salongen. Bengt Wallin avgick från styrelsen och Susanne Björk valdes in.
I och med den ändringen är nu Naturskyddsföreningens styrelse jämställd med 50% kvinnor och 50% män.
Efter årsmötet bjöds medlemmarna på underhållning av Vänersborgsbandet Karls Grav följt av bildvisning från Arktis och Antarktis. Det var Jan-Olof Stigh som visade sina bilder därifrån.
GRUVOR – BASINDUSTRI ELLER MILJÖHOT?
17 februari 2016
Olov Holmstrand, professor emeritus i hydrogeologi vid Chalmers i Göteborg, föreläste om gruvdriftens effekter på miljö, människor och ekonomi, i dåtid, nutid och framtid. Han gick även igenom Naturskyddsföreningens nyutkomna gruvpolicy.
Vill du läsa den ? Naturskyddsföreningens gruv- och mineralpolicy. Länkar: Naturskyddsföreningens hemsida om riksrevisionens rapport. http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/lat-gruvbolagen-betala-sitt-avfall.
Artikel på SVTs webbsida 16 december 2015 som handlar om Riksrevisionsverket som har granskat gruvindustrin: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbotten/gruvor-betalar-inte-mil…
Riksrevisonens hemsida och här hittar du deras rapport:
Gruvavfall – Ekonomiska risker för staten (RiR 2015:20)
Foto Copyright: Britt Mari Karlsson
Återvinning eller kretslopp 27 januari 2016
Kretsloppspark är ett sätt att genom återvinning, återbruk, re-design, kunskap och sociala verksamheter skapa synergieffekter för att främja en ny syn på avfall. Att återvinna och återanvända är förnuftigt, det sparar resurser och ger en bättre miljö. På en Kretsloppspark kan du lämna allt du vill bli av med och samtidigt handla begagnade möbler, byggvaror och andra saker till låga priser. Ett riktigt bra exempel på kretslopp i praktiken.
Lars Jensen och Daniel Larsson från Kommunförvaltningen, Kretslopp och vatten berättade för oss hur detta är tänkt att fungera i Vänersborg.