Vecka 40 är alltid Miljövänliga veckan, i år handlar den om kosmetika

Nu är det dags för Fräsch på riktigt igen, Naturskyddsföreningens riksomfattande kampanj som ska få fler av oss att välja miljömärkta produkter. Hur ska det gå till då? Jo, genom att sprida information om vilka läskiga ämnen som kosmetika kan innehålla, och att göra egna hudvårdsprodukter.

Bli kemist eller köp miljömärkt tvål

Har du försökt läsa innehållsförteckningen på en hudkräm eller tvål? Då vet du att det är svårt att förstå vad den innehåller. Det är faktiskt omöjligt att som vanlig konsument veta vilka produkter som är okej och i vilka det finns hälso- och miljöfarliga kemikalier. Ingen myndighet granskar heller hygienprodukter och smink innan de börjar säljas.

Det är därför som miljömärkningar behövs och är så viktiga. Innan en vara märks med Bra Miljöval och Svanen kontrolleras att produkten inte bara är schysst mot naturen, utan också mot oss människor. En produkt som är miljömärkt klarar tuffa krav på innehållet. Den får inte innehålla hormonstörande- och allergiframkallande ämnen. Enkelt för dig och smart för miljön. Tvål behöver alla – och vi gör av med nästan 9 liter per person och år.

Det är enkelt att göra ett bra val för miljön – välj miljömärkta hygienprodukter!

MiljövänligaVeckan2017_produkter_grafikMiljövänligaVeckan2017_märkningar_trappa

Klicka på bilderna och läs mer om miljömärkningar och skillnaden på ekologiskt och miljömärkt.

Våra Fräsch på riktigt-aktiviteter

  • Vecka 40 (fredag 29/9 – måndag 9/10) finns en utställning om Fräsch på riktigt innanför entrén hos Vänersborgs bibliotek.
  • Tisdag 3 oktober kl 18.00 har vi en VIP-kväll hos hudvårdssalongen Hudlyftet i Vargön. Anna berättar om de produkter hon säljer och vi får testa både hudvård och smink. OBS, föranmälan krävs, mejla oss gärna.
  • Torsdag 12 oktober är det DIY-drop in hos Friskis & Svettis i Vänersborg där Susanne och Birgitta visar hur enkelt det är att tillverka sin egen hudvård med hjälp av livsmedel.
  • Tisdag 24 oktober är det DIY-workshop för ungdomar på Timjan. Vi ska kolla in filmerna på surfejs.se och sen göra egna produkter.

DIY är förkortning för det engelska uttrycket ”Do It Yourself”.